Siirry pääsisältöön

Kannanotto P-S Hyvinvointialueen suunnitelmiin

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

 

KANNANOTTO POHJOIS-SAVON HYVINVOINTIALUEEN UUDISTUSSUUNNITELMIIN

Tuusniemen kylät esittävät suuren huolensa tulevien uudistussuunnitelmien vaikutuksesta kyliemme ja alueemme asukkaisiin.

Alueellamme asuu ikäihmisiä, mielenterveys- ja päihdesairaita sekä työkyvyttömyyseläkkeellä olevia, jotka ovat jo nyt syrjäytymässä nykyisten palvelujen piiristä. Mitä heille tulee tapahtumaan tulevaisuudessa, jossa palvelut keskitetään kauemmas ja siirretään entistä enemmän digipalveluiksi? Heillä ei ole laitteita eikä osaamista, joilla he pystyisivät toimimaan ja pääsemään palveluihin. Nettiyhteyksissäkin on toivomisen varaa kauempana pääväylistä ja linkkimastoista. Alueellamme asuu pienituloisia eläkeläisiä ja ihmisiä, joilla ei myöskään kerta kaikkiaan ole vara lähteä kauemmas hakemaan palveluja.

Meillä täällä on pitkät välimatkat, joiden takia on vaikeuksia nykyistenkin palvelujen saatavuudessa.Tulevaisuuden harventuneisiin palvelupisteisiin pääseminen on vielä hankalampaa. Julkista liikennettä on Ysitiellä, mutta se on saavutettavissa vain osalla kuntalaisista. Viimeisimmän taksiuudistuksen jälkeen alueemme taksien määrä on vähentynyt niin että nykyisiinkään palveluihin ei kerta kaikkiaan pääse taksilla. Toistuvasti niin Kela kuin MYK:n kyyditkin jäävät toteutumatta, kun ei ole takseja, jotka niitä tulisivat ajamaan.

Terveyskeskuksen siirtyminen hyvinvointipisteeksi, mitä se tarkoittaa? Kotiin vietävät palvelut, mitä se tarkoittaa? Onko näistä jossain päin Suomen haja-asutusalueita kokemusta tai peräti tutkittua tietoa vaikuttavuudesta, kustannustehokkuudesta ja ennen kaikkea asiakastyytyväisyydestä? Sairaalan lakkauttaminen tältä alueelta tarkoittaa, etteivät omaiset pääse katsomaan sairaalassa olevia läheisiään, mikä kuntoutumisen ja kotiutumisen kannalta on erittäin tärkeä asia.

Ymmärrämme, että muutoksia tarvitaan tässä taloudellisessa tilanteessa. Mutta nyt nämä muutokset on lähdetty tekemään täysin talous edellä. Se tärkein on unohtunut: ASIAKASLÄHTÖISYYS. Tätä ei ole lainkaan huomioitu uudistamissuunnitelmassa.

Toinen asia, mikä tässä on unohtunut, on että pitää olla toimivien palvelujen suunnitelma ja testattava niiden toimivuus, ennenkuin lakkautetaan entisiä, kuntalaisten mielestä toimivia palveluja.

Viestimme on, että myös meille täällä maaseudulla eläville ihmisille on turvattava laadukkaat lähipalvelut niin, että nykyisessä toimintamallissa havaitut epäkohdat korjataan. Muutokset on tehtävä suunnitelmallisesti, meidän alueemme ihmisiä kuunnellen. Rajulla alasajolla voi olla entistä rajummat taloudelliset ja yhteiskunnalliset seuraukset.

Tuusniemen Kylät ry :

Lapinjärven kylätoimikunta Koillis-Tuusniemen kyläyhdistys ry Paakkilan Seudun Kylät ry Tuusniemen Kotiseutuyhdistys ry Juurikkamäen Maa-ja Kotitalousseura ry Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys ry Etelä-Tuusniemen kyläyhdistys ry Tuusjärvi-Hiidenlahti kyläyhdistys ry Laukka-ahon kyläyhdistys ry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

10- vuotis risteily 1.9.2023

 Risteilylle osallistui 30 kyläläistä ympäri Tuusniemeä kaikilta kyliltä. Kunnan puolelta reissulle osallistuivat kunnanjohtaja Timo Kiviluoma ja vapaa-aikasihteeri Antti Syrjäläinen Risteilylle osallistujat turvallisesti satamassa Osallistujia 1.9. risteilyllä Soittajat ja laulajat 1.9 risteilyllä Osallistujia 1.9. risteilyllä

Kalakukko ry:n huomionosoitus Tuusniemen Kylät ry:lle

 Duus- yhteisöelokuva palkittiin 17.11.2021 pidetyssä hallituksen kokouksessa. Huomionosoituksen luovuttajat vasemmalta: Jaana Paananen (tj/Kalakukko ry) ja Jorma Holopainen (pj/Kalakukko ry).  Huomionosoituksen vastaanottajat: Pj. Hannu Hyvärinen, vapaa-aikasihteeri Antti Syrjäläinen, Birgitta Kinnunen (sihteeri v2020) ja rahastonhoitaja Marja-Leena Koistinen. Pöydän ääressä sihteeri Pirjo Parviainen.  

Vuosikokoustiedote

Vuosikokous pidettiin ke 8.3.2023 kunnan virastotalolla. Kiitos mukanaolosta. Puheenjohtajaksi valittiin Matti Rahunen. Viime vuodet puheenjohtajuutta hoitanut Hannu Hyvärinen siirtyi rivijäseneksi hallitukseen Juurikkamäen edustajana. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2022 toimintakertomus ja tilinpäätös. Toimintasuunnitelma ja budjetti v. 2023 hyväksyttiin myös.